Øvelse 1: Kapitel 2

 

Øvelse 1. Breaching experiment 1

 

 

 • Formål:
  Øvelsen viser, hvordan kulturelle normer bliver synlige, når man bryder dem, og hvordan socialt acceptabel behandling normbrud kan se ud.

 

 • Materialer:
  Bygning med elevator, 10 kuverter, 10 sedler, kuglepen

 

 • Instruktion 1:
  a) Vær ulasteligt klædt i ikke-truende og ikke-udfordrende tøj. Hold ansigtet i venlig mine. Gå ind i en hel- eller halvfyldt elevator på studie- eller arbejdsstedet, og mens dørene lukkes, vender du dig med fronten mod de øvrige og siger: "Tak, fordi I kom. Vores første skridt i protesten mod ledelsen bliver at udføre denne lille opgave. Her er jeres instruktioner".
  b) Giv de øvrige i elevatoren en kuvert hver, hvori der ligger en lille seddel. På den ene halvdel af sedlerne står der: "Råb "NEJ" med høj røst, når du træder ud af elevatoren". På den anden halvdel står der: "Tag elevatoren ned til stueetagen, træd ud og gå hastigt mod udgangen for at møde din anfører, der står udenfor".
  c) Læg undervejs (tavst) mærke til, om nogen forsøger at stikke af, allerede inden døren lukker, om de accepterer præmissen om at der er en ledelse, og præmissen om at der skal protesteres mod den, om folk vil tage imod kuverterne, om de åbner dem, om de følger instruktioner på sedlerne, om de samarbejder om at blive instrueret, om de ignorerer dig helt og fortsætter deres forehavender uanfægtet, om de skynder sig at kigge ned i en elektronisk device, om de taler indbyrdes, om de behandler dig som mentalt rask, osv.
  d) Afslut øvelsen, når du absolut ikke kan trække den længere, og informér kort folk om, at de lige har været med i en øvelse, og at du håber, ingen af dem har følt sig forulempet undervejs.
  e) Reflektér bagefter over, hvordan det var at udføre øvelsen, og hvilke reaktioner det skabte i dig at se de andres responser på din adfærd.

 

 • Denne øvelse kan varieres uendeligt, og der kan eksperimenteres med mange andre normbrud. Vælg dem dog med omhu. Vær opmærksom på kun at skabe nysgerrighed, utålmodighed, forundring og evt. forurettelse, ikke angst eller panik.